А ви знали що у 1930 році Саджавка була у переліку найбільш постраждалих від повені на Надвірнянщині?

Про це йдеться у газеті “Діло” №45 від 21.05.1930 у замітці “Повінь у Станіславському воєводстві”.

Зі Станиславова повідомляють, що вода у гірських ріках опала, зате вода в Дністрі в Немирові піднеслася на 3.70 м. Вода піднеслася в ріці Вороні в Тисьмениці, Винограді, Вороні та Слобідці б. Одаїв на 2.50 м. і залила левади, пасовища, оброблені поля. В Чорнолізцях (пов. Товмач) вода в Вороні піднеслася на 4.50 м. понад норм. стан.

Комунікація зі Слобідки біля Одаїв до Чорнолізців і з Ворони до Винограду перервана.

Віцевоевода Концевич зложив у надвірнянського старости гроші на прохарчування евакуованих. У надвірнянськім повіті евакували 900 осіб.

Найбільше потерпіли в Надвірнянськім повіті громади: Зелена, Пасічна. Пнів, Надвірна, Незавізів, Фитьків, Дслятин, Ланчин і Саджавка.

У Делятині було залитих ЗО домів; із них дельожували людей. Комунікація між Надвірною та Рафайловою перервана в Зеленій, бо ушкоджена значна часть дороги. Перервана теж комунікація між Надвірною, Битьковом і Ворохтою. Дня 18. травня наслідком зливи вода підмила залізничий шлях Львів-Снятин на стації Заболотів на просторі 9 метр. Залізничий рух на тім відтинку здержали, а поїзди йдуть на Стефанівку. Шлях направляють.

Діло” №45 від 21.05.1930 сторінка 4

Титульне фото ілюстративне.