У бібліотеці Конгресу США знайдено автографи саджавчан, які жили у 1926 році

У далекому 1926 році,коли Америка готувалася до святкування 150-річчя проголошення Декларації незалежності Сполучених Штатів, польська влада вирішила в оригінальний спосіб привітати та подякувати американцям за підтримку та визнання польської незалежності. (Концепція президента США Вудра Вільсона озвучена перед Конгресом 8 січня1918 року передбачала надання незалежності Польщі).

У період з квітня по липень 1926 року, по всій Польщі було зібрано на спеціальних бланках 5.5 мільйонів автографів подяки польсько-американської дружби з нагоди 150-річчя Декларації.

На той час Західна Україна знаходилась під владою Польщі, тож мимоволі більшість населених пунктів і тому числі і Саджавка, стали учасниками такої масштабної акції, а по сучасному флешмобу.

Отож, на спеціальному мистецькому бланку 11 травня 1926 року свій власноручний підпис залишили:

  • саджавський війт Василь Якубяк
  • священик Ізидор Бобикевич
  • дяк Василь Лащук
  • директор школи Іван Зубаль
  • вчителька Марія Біликова

На той час школа в Саджавці була трьохкласною і в ній нараховувалося 178 учнів, з них на вітальному листку залишили свої оригінальні та власноручно написані прізвища та імена 62-є учнів школи.

Ця унікальна сторінка автографів на даний момент зберігається серед 30 тисяч таких самих, у бібліотеці Конгресу США.

Серед автографів ви легко можете знайти прізвища своїх родичів, якщо вони у 1926 році навчалися в саджавській школі. Тут присутні також підписи польських та єврейських дітей.

Василь Герей